Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Føling i fjæra

“Det er noe ved Cecilia Hanssons debutbok som gjør at denne anmelderen ganske enkelt ikke tror på det han leser. “

Annonse

Ifølge presseskrivet er Revbensdagar, morgnar en lyrisk beretning om kjærlighet og frigjøring. Det hele kretser om en mann og en kvinne, en slags kjærlighetsaffære i byen Wien, et brudd og en epilogisk avslutning. Videre heter det at Cecilia Hansson har uttalt at hun gjerne vil skrive poesi som nærmer seg det patetiske – berøre store tematikker og anvende motiver som tillater seg å omgås det sentimentale.

Boken består av nokså korte dikt – av og til bare én setning på hver side – som generelt sett yter liten språklig motstand. Dette er ikke en type poesi som primært tar for seg språklige problemstillinger; den handler ganske enkelt om kjærlighet, om tosomhet og ensomhet, om hvordan man elsker og blir elsket.Å nærme seg det patetiske i poesien kan være en nokså vanskelig øvelse, og hele denne samlingen er så full av sentimentalitet og romantisering at jeg finner det på sin plass å stille følgende spørsmål: Må ikke poesiens omgang med det patetiske overskride en estetisering av det sentimentale – en behagelig lulling som bare fungerer utenpå? Må ikke diktet eller dikteren risikere noe mer for å kunne operere i et landskap som ikke bare er patetisk, men patetisk i en poetisk kontekst?

Denne boken går i litt for mange feller på en gang. Det virker som poeten stoler såpass på sine egne observasjoner at hun straks tillater seg å tro at dette er synonymt med å skape et poetisk univers:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse