Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Er en ærlig politikk mulig?

Annonse

«De som ønsker å behandle politikk og moral separat vil aldri forstå noe av noen av delene». Det skrev Jean-Jacques Rousseau og jeg er enig med ham. Politisk praksis ikke bare kan, men må forenes med ærlighetens imperativer. Men hva er ærlighet og uærlighet for en politiker? Er det mulig for en politiker å være ærlig i det hele tatt?

Spørsmålet går rett til hjertet av demokratiet. Når velgere avskriver politikere som uærlige, trives antidemokratiske bevegelser. Men alle politikere vet at tvetydighet og kompromisser pleier å overvinne de universelle sannhetene. Noen ganger må man velge det minste av to onder. Våre vanlige standarder for anstendighet og rettferd kan ikke alltid benyttes – men ikke fordi kynisme og falskhet er alt som teller i politikken.

Se for eksempel på tvetydighetens prins, fyrst Talleyrand. Ikke bare korrupt, men en notorisk forræder for flere etterfølgende herrer. Det ble sagt at den eneste grunnene til at han ikke solgte sin mor, var at han ikke fant kjøpere. Likevel, selv om han var alvorlig illojal overfor franske herskere, forrådet han neppe noen gang Frankrike.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.