Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Elitenes opprør

“Venezuelas president Hugo Chavez har en politikk som ikke bare utfordrer landets eliter, men også hele logikken bak den nye økonomiske verdensordenen. “

Annonse

For fem uker siden startet opposisjonen i Venezuela det som unisont er blitt kalt en «en generalstreik». Tv-bilder av store menneskemasser som har demonstrert mot president Hugo Chavez, og krevd nyvalg, har underbygget inntrykket av bred folkelig opposisjon. Ifølge opposisjonen er president Chavez udemokratisk. I tillegg hevder de at han i ferd med å kjøre landets økonomi i senk, med en selverklært revolusjon som han sier skal hjelpe landets fattige. Det er i utgangspunktet ikke helt enkelt å få grep om hva konflikten i Venezuela egentlig dreier seg om. Begge sider kjører steile propagandakampanjer i hver sine media. Det er åpenbart at mye står på spill, og at bare en av partene kan gå seirende ut av konflikten.

Hvem er så partene? Det er Venezuelas tradisjonelle overklasse som har organisert og iverksatt «generalstreiken» – gjennom paraplyorganisasjoner for både arbeidsgivere og arbeidstakere, ikke minst innenfor oljeindustrien. Den venezuelanske eliten er som elitene i mange andre latinamerikanske land dominert av etterkommere av spanjoler. Tradisjonelt er det disse som har styrt Venezuelas oljeindustri, industri, finans, jordbruk og hærstyrker. Retorikken og virkemidlene partene benytter seg av har stadig blitt mer kompromissløse. Opposisjonen advarte i romjulen om at Venezuela risikerte å bli kastet ut i borgerkrig, hvis ikke president Hugo Chavez skriver ut nyvalg. «Alternativene er stemmeurner eller kuler», sa Americo Martin fra opposisjonen til et av Venezuelas største kommersielle nyhetsbyrå. Chavez har svart med uttalelser som denne: «Om nødvendig vil vi sette himmel og jord i bevegelse, men vi vil ikke overlate folket i hendene til denne svikefulle og brutale herskerklassen.”

Landet som normalt er selvforsynt med matvarer, importerer nå ris fra Den dominikanske republikk og kjøtt og melk fra Colombia. Men streikene har gått hardest ut over oljesektoren, som er avgjørende for landets økonomi. Venezuela er verdens femte største oljeeksportør, og har tapt om lag 400 millioner kroner daglig på stansen av oljeeksporten, som i sin hovedsak normalt går til USA. For ikke å gå helt i stå har landet har i de siste ukene blitt tvunget til å importere olje fra Brasil. I et forsøk på å gjenvinne kontroll har Chavez sparket dusinvis av streikende topper i det statlige oljeselskapet Petroleos de Venezuela, og sendt soldater ombord i oljetankere som har stått stille i en måned.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.