Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Don Carvalho kan ikke dø

“Den spansktalende verden leser Montalbán. I et intervju som mest handler om hovedpersonen Carvalho, gir forfatteren til kjenne sitt syn på verden, Barcelona, president Bush og resignasjonen som følger av alder. “

Annonse

Mannen i blått ligner en diskret privatdetektiv når han en halv time forsinket trer inn i agentens bibliotek. Pannens dype rynker blir enda dypere når et beinrangel av en tjener i hvitt skubber døren opp med den obligatoriske café con leche. Intet unngår Montalbáns oppmerksomme blikk, selv ikke denne mandag morgen da han knapt nok har hatt tid til å gni søvnen ut av de alvorlige øynene.

Manuel Vázquez Montalbán kan på avstand være vanskelig å skjelne fra sin litterære figur, privatdetektiven Pepe Carvalho, som har gjort ham verdenskjent som forfatter. Siden han for 30 år siden ga ut boken Jeg drepte Kennedy har han skrevet 22 bøker i Carvalhoserien, hvorav noen er filmatisert. – I Carvalho-boken Buenos Aires-kvintetten utbasuneres det at en ny verdensorden er underveis. Men Carvalho selv kjemper mot sin egen nostalgi. Hva er denne samtalen du fører om fremskrittstroen og nostalgien?

– Det er et stort problem. I motsetning til litterære personer flest sitter ikke Carvalho fast i en og samme alder. Han eldes. Han blir stadig mer passiv i sitt syn på virkeligheten og i sin evne til å reagere. For tyve år siden reagerte han annerledes. Da følte han seg sikker på seg selv. Da han for alvor begynte å bli eldre, begynte han å tvile. Han tvilte på sine egne evner, sin fysiske styrke og sine seksuelle evner, svarer forfatteren og drikker den nå halvlunkne café con leche.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse