Annonse
04:00 - 03. januar 2003

Amerikansk sensurspøkelse

“Den politiske thrilleren The Quiet American har fremkalt selvsensur i Hollywood fordi den serverer ubehagelige sannheter om amerikansk utenrikspolitikk. En rekke andre politiske orienterte filmer opplever det samme. “

Annonse

«Vi kan ikke vise denne filmen nå. Det er ikke patriotisk. Amerika må nå fremstå som sterkt og samlet. Det er ingen som ønsker å se en film der amerikanerne er skurkene.»

Nei, dette er ikke en erklæring fra Joseph McCarthy under hans prosesser mot radikale filmskapere i Hollywood på 1950-tallet, men en uttalelse som Harvey Weinstein nylig kom med til New York Times. Weinstein er en av Hollywoods mektigste og mest vitale distributører og produsenter av film. Med selskapet Miramax bidro han til å fornye Hollywood på 1990-tallet, ved å gi et sultent amerikansk kinopublikum en ny og mer sofistikert underholdningsfilm. Selv om Miramax siden den gang har blitt nesten like konvensjonelle som andre filmstudioer, er filmen Weinstein ikke vil vise, The Quiet American, blitt hyllet nettopp for sin sofistikerte og kritiske utforsking av amerikansk utenrikspolitikk. Og det er det som er problemet, ifølge Weinstein: Det er ikke plass for selvransakelse rundt tidligere amerikanske utenrikspolitiske eskapader så kort tid etter 11.09.01 – og ikke minst når amerikanerne på nytt forbereder seg på krig i et annet fjerntliggende land. Derfor er filmen blitt trukket tilbake etter bare to uker på noen små kinoer i New York og Los Angeles.

Parallellen til den pågående kampanjen både i Afghanistan og Irak er kanskje det mest slående ved historien i The Quiet American. Filmen følger ganske slavisk handlingen i Graham Greenes politiske thriller fra det gamle Indokina, der ekspanderende amerikansk aggresjon i regionen avdekkes og settes opp mot en fransk kolonialisme som har råtnet på rot.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»