Annonse
04:00 - 07. juni 2002

Skikkelig speisa romeventyr

For deg som ikke fikk det helt store kicket av Star Wars: Alexandro Jodorowsky skriver science fiction injisert med action, filosofi og nonsens. Og tegnerne er blant Europas mest visjonære. 

Fra Jodorowsky og Fred Beltran: Megalex 1. Arboris 1999
Annonse

Så er han tilbake, den tafatte privatdetektiven John Difool. Sist gang ramlet Difool bokstavelig talt inn i en manikeisk dyst om selveste universets eksistens, i en av åttitallets mest solgte og kritikerroste tegneserier (utgitt på norsk som John Difools eventyr). Nå har forfatteren Alexandro Jodorowsky og tegneren Moebius (egentlig: Jean Giraud) laget oppfølgeren John Difools hemmelighed (på dansk). Antihelten Difool har lært lite av sine tidligere strabaser: «Jeg kan kun huske, at jeg var blandet ind i en katastrofal politisk-teologisk-symbolistisk-galaktisk affære,» fastslår han. Jodorowsky elsker å legge høytravende – nesten nonsensaktige – ordrekker i boblene til sine figurer. Difool blir derimot frustrert av erkjennelsen, og tar en trippel dose dop.

Samtidig som serien er en svevende skildring av kampen mellom mørke og lyse krefter i universet, handler den også om opprør mot et tyrannisk regime. Et religiøst inspirert teknokrati har erstattet demokratiet. Hvem trenger vel valg når presidentens ånd kan klones over i en ny kropp?

Difools søken for å finne ut hva som har hendt ham, gir serien en thrillerpreget intrige. Fremtidsbyen strutter av moderne teknologi, men også menneskelig sammenbrudd. Etasjene i byens høyhus er materielle uttrykk for samfunnets sosiale lagdeling. Krimrøttene var særlig tydelig i de fire første albumene av originalen. Oppfølgeren har derimot mest til felles med de siste albumene. Jodorowsky har her lagt mer vekt på metafysikk og pussige innfall enn å utvikle en spennende historie.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse