Annonse
04:00 - 22. november 2002

Når narren blir konge

“Statsministernarren overvurderte sin egen stands betydning. Han var ikke klar over at komikerkongen krever immunitet. “

Annonse

Jon Nygaard, professor i teatervitenskap, påpeker at narrefaget opplever en identitetskrise: « I et samfunn hvor alt er lov, blir det veldig vanskelig å utfordre maktstrukturen med provoserende humor».

Som en konsekvens av denne observasjonen, blir det viktig å spørre seg om hvem som har utferdiget loven om at alt er lov, og (hvis dette blir et for ambisiøst prosjekt) om hvilke grupper i samfunnet som har nytte og glede av at en slik lov eksisterer. Ved å stille seg dette spørsmålet kan man komme på sporet av maktstrukturer som presenterer seg under hensiktsmessige pseudonymer; til dømes ytringsfrihet, kritikk og satire.Det er nemlig ingen uenighet om at narren bør sparke oppover når han skal sparke. Narretradisjonen er ikke bare en underholdnings og klovne tradisjon, men kanskje vel så mye en moralsk posisjon hvorfra det er mulig å stille ubehagelige spørsmål ved maktens logikk.

På 1500-tallet var det ganske opplagt at narrestreker mot kongen var en livsfarlig balansekunst som krevde mot og kløktighet. Men i dagens mediestyrte sparkekonkurranser er det ikke engang åpenbart hvem som er konge og hvem som er narr. Til tross for det pene pisspreiket om å sparke oppover, sitter mange igjen med den ubehagelige følelsen av at narren selv har satt seg øverst på kongetribunen der stadig nye sleivspark kan utdeles til politisk korrekt tilfredshet fra «Store studio» eller bak standuphalvliterne på Smuget.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse