Annonse
04:00 - 22. februar 2002

Fosses spøkelser som fransk tegneserie

“For første gang er et av Jon Fosses drama blitt tegneserie, og det i mediets kunstneriske hjemland: Frankrike. Albumet er både ambisiøst og annerledes, med en abstrakt malt stil. Vi har også sett på to av fjorårets viktigste franske seriealbum. “

Annonse

Det er Jon Fosses skuespill Nokon kjem til å komme fra 1996 franske Pierre Duba har bearbeidet. Quelqu’un va venir er utgitt på det lille forlag 6 Pieds Sous Terre. Det er en særdeles pen utgivelse, med diskret og elegant design, og en papirkvalitet som her hjemme forbeholdes kunstbøker.

Fosse har sammenlignet skrivingen sin med det å male (intervju i Dag og Tid, 1997): «Skrivemåten min er ikkje fjern frå måling. Eg prøver å få til ei form, ei rytme, ein klang og ei historie. Eg jobbar mykje med format. Uttrykket i tekstane mine må stemma på alle nivå. Eg jobbar slik eg trur ein biletkunstnar gjer.»

Pierre Duba har nettopp valgt å bruke en malt stil i sin tegneserieversjon. Quelqu’un va venir er typisk for Fosse et kammerspill med få personer, og handlingen er avgrenset til ett miljø og tidsrom. Historien har fire aktører: en mann og en kvinne (paret), en annen mann og et hus. Paret kommer for å kjøpe et gammelt hus på en tilsynelatende ubebodd øy. De ønsker å komme vekk fra folk, og leve for hverandre. Den tredje personen er sønnesønn av husets gamle eiere. Han har solgt huset til paret, men er bekymret for deres isolasjon. Hans ankomst viser skjørheten i parets prosjekt, og avslører i de små brytningene deres svakheter og vaklende styrke. Den fjerde aktøren er huset selv, som er hjemsøkt av det gamle parets spøkelser.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.