Annonse
04:00 - 20. desember 2002

Sverdet som forsvant

“Snøhvite, vakre og fjærbefengte - med eller uten basun. Desember er utvilsomt englenes tid. Men en gang var de for drapsmaskiner å regne. “

Annonse

Folk elsker å omgi seg med dem. Butikkvinduer blottet for engler nærmest et unntak. For mange er skapningene synonymt med renhet og uskyld. Slik har det ikke alltid vært. De smilende glansbildeenglene minner lite om sendebudene som opptrådte i oldtidens bibelskildringer. Den gang englenes gjøremål var resultatet av en hard og myndig gud. Kjøpeenglenes estetikk står i sterk kontrast til de tidligste sendebuds råhet. Den tilgivende kristne Gud vi kjenner har vært svært hevngjerrig og brutal, og tusen år før Kristus sender han stadig engler til jorden for å straffe menneskene. For eksempel når han skal kvitte seg med assyrerne som har invadert Jerusalem – Herrens engel sabler ned 185 000 assyrere i løpet av en natt. Eller slik han gjør det etter at Satan forleder David til å holde folketelling i Israel. David lar seg overtale fordi han liker ideen om å få et overblikk over krigerne sine. Når folketellingen er over er ikke Gud nådig. Han vil straffe David og gir ham nesten bokstavelig talt valget mellom pest eller kolera:

«Nå kan du velge, enten hungersnød i tre år, eller at du må være på flukt for fiendene dine i tre måneder, uten at du kommer unna deres sverd, eller at pesten, Herrens sverd, farer over landet i tre dager, og at Herrens engel volder ødeleggelse i hele Israels rike» (1. krøn21, 11b–12a).

David velger det siste, og pesten tar livet av sytti tusen mennesker. Deretter står engelens masseødeleggelse for tur. Etter at den har herjet en stund ombestemmer Gud seg og befaler engelen å stikke sverdet tilbake i sliren. Når det hele er over venter David med å oppsøke Gud en stund. Frykten for engelen og dens sverd sitter fortsatt i kroppen på ham.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.