Annonse
04:00 - 20. desember 2002

Operasjon Angiveri

Annonse

Tusen politifolk har i desember vært i aksjon for å ta ulovlige innvandrere og for å skape en permanent forebyggende effekt mot menneskesmugling til Norge. Det sier Runar Kvernen i Politidirektoratet til Dagbladet, som ukritisk gjengir politiets åpenbare stolthet over hvilken iver spesielt det de kaller «våre nye landsmenn» viser i det som på godt norsk ikke kan kalles annet enn angiveri. (Dagbladet på nett 26.11).

Etter at TV2 hadde informert om saken, fikk politiet tips om 10-15 personer som oppholdt seg på ulovlig adresse i Oslo, skriver de to journalistene Bjørn K. Bore og Rune Moen, som så siterer et argument som alltid går hjem i Norge: flere av dem skal ha vært forsøkt giftet bort! Sitatet er fra Gunnar Jan Gundersen ved utlendingsseksjonen, Oslo Politikammer. Men hvor mange er ‘mange’ i den sammenheng? Selv klager Gundersen over at han bare har 30 mann og at antall ansatte i utlendingsseksjonen burde vært tidoblet, for å hindre dagens situasjon med at det nærmest er fritt frem for de som vil ulovlig til Oslo, og de tusenvis av utlendingene som i følge ham seiler under falsk flagg i Norge.

Journalistisk sett føyer denne historien seg inn i rekken av ukritiske reportasjer og pinlige intervjuer som daglig gjøres med representanter for yrkesgrupper og organisasjoner som stort sett er ute etter å opprettholde gamle maktstrukturer og tradisjonelle tenkemåter i en moderne verden. De som alltid forsøker å øke antall stillinger i egen etat ved å påstå at ting er «mer vanlig enn man tror» og at «det er store mørketall». Men som regel er ikke ting mer vanlig enn man tror og det er ikke store mørketall.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»