Annonse
04:00 - 20. desember 2002

Miss Worlds blodspor

“I Nigerias muslimske «hovedstad», Kaduna, vitner sykehus, lik og nedbrente hjem om de blodspor den globale skjønnhetskonkurranse har etterlatt seg. “

Annonse

Er det ett emne som i de siste to ukene har satt dagsordenen på fjernsyn og i aviser i Nigeria, er det den globale skjønnhetskonkurranse Miss World, som utspant seg i London lørdag 7. desember. Dette skyldes ikke at nigerianere er spesielt opptatte av missekåringer, men at årets Miss World ble utgangspunktet for en menneskelig tragedie og dette årets verste uroligheter i landet. Nigeria skulle selv vært vertskap for arrangementet, siden nigerianske Agbani Darego vant kåringen i fjor, men slik gikk det ikke. I dag, – to uker etter at konkurransen i all hast ble flyttet og avholdt i London, prøver landet å hele sårene etter de dramatiske begivenhetene som Miss World ble opphavet til.

Det hele startet onsdag 20. november. I Nigerias muslimske hovedstad Kaduna gikk en gruppe muslimske borgere plutselig amok. En artikkel om Miss World i den landsdekkende nigerianske avisen This Day hevdet at profeten Mohammed ville ha giftet seg med en av Miss’ene hvis han hadde levd i dag. Det var gnisten som fikk en religiøs og politisk kruttønne til å eksplodere i Kadunas gater. Mange av landets muslimer ville i utgangspunktet ikke at arrangementet skulle avvikles i Nigeria overhodet, og kåringen skulle attpå til finne sted midt under muslimenes fastemåned ramadan. Selve ideen om en skjønnhetskonkurranse går stikk i strid med den senere tids utvikling i det nordlige Nigeria, der tolv delstater har vært i gang med en omfattende islamisering som innebærer dødsstraff ved steining for utenomekteskapelig sex. Enkelte steder praktiserer man også atskillelse av kjønnene.

– Saudi-Arabia er idealet, sier imam Harith Isah Dukke, leder for Modibbo, den største moskeen i den muslimske delstaten Katsina.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.