Annonse
04:00 - 20. desember 2002

I Kjell Heggelunds tid

“Festskriftet til Kjell Heggelund gir en polyfon fremstilling av en hel epoke i norsk litteraturhistorie. “

Annonse

Å hylle en mann med skrift er et prisverdig foretak. Når dikteren, oversetteren, tidsskriftredaktøren, universitetslektoren og forlagsmannen Kjell Heggelund fyller 70 år 16. desember 2002, er det anledning for utgivelsen av et festskrift preget av stor raushet og klokskap. Redaktører er Kjartan Fløgstad, Jan H. Landro og Jan Erik Vold, og utgiver er naturlig nok Heggelunds arbeidsgiver, Aschehoug.

Festskriftet til Heggelund gir glimt inn i den halvt private offentligheten som preget tiårene fra hans debut i 1967. Heggelund fremstilles som den diskrete bakmannen og mentoren til en hel generasjon av forfattere og universitetsfolk. Han er den som inspirerer, veileder og kritiserer ved hjelp av finstemte kommentarer og hint, og en veltilmålt blanding av strenghet og raushet. Heggelund er, med Tor Obrestads ord, en mann som «har tenkt nøye gjennom kremtets retorikk og anvendelse».

Men Kjell Heggelunds tid er langt mer enn hans samtid. Barokken og 1700-tallet, antikken og surrealismen svever også mellom boksidene. Klassisisten, barokk-elskeren og Holberg-kjenneren Heggelund har fått en tydelig plass, og det er vel også i lys av den lange tradisjonen en best kan forstå ham som forfatter. «Forfatteren Kjell Heggelund» er en lite prangende, men høyt respektert skikkelse, med tre diktsamlinger bak seg. Festskriftet gir en fin bakgrunn for å forstå forfatterskapet, gjennom gode diktlesninger, og dessuten gjennom tre lengre intervjuer.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.