Annonse
04:00 - 20. desember 2002

Fløgstad, Tjønneland og Rogalandsmutasjonen

Litteraturkritiker Eivind Tjønneland anmeldte Kjartan Fløgstads bok Paradis på jord. 22/11-02. I den anledning fikk jeg mange tanker både om boka og om anmelderen.

Annonse

Jeg arbeider til daglig med arvelig kreft, og mange pasienter har nettopp «Rogalandsmutasjonen» som nevnes i boka. Tjønneland mener Fløgstads svartsyn er så sterkt at han «leker med biologistiske forklaringer som forklaring på Norges forfall i tillegg til kapitalismen …»

Jeg har en kommentar til biologismen. Kapitalismen er beskrevet godt nok…

Vi bombarderes daglig med ny molekylær biologisk kunnskap om hva våre 45 000 gener produserer, regulerer, hemmer, stimulerer og reparerer på alle nivå fysiologisk og mentalt fra konsepsjonen til graven. Sammensetningen av vår genotype i samspill med omgivelsesfaktorer som tilgang på mat (fattig–rik), geografi, klima, forurensning – evolusjonen – gir fenotypen, det enkelte menneske som det fremstår med sin unike genetiske profil som forandres fra dag til dag gjennom livets påkjenninger og naturlig aldring. Noen folkegrupper kan ha «ytre eller indre» likhetstrekk tilpasset sin plassering i evolusjonen. Andre har likhetstrekk tilpasset livet i Groruddalen, Montebello eller Sahara for å overleve i ordets videste forstand.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse