Annonse
04:00 - 20. desember 2002

Fjernt i Østen

“Rapport fra et totalurbanisert og gjennomregulert kollektivistisk mareritt som fordunster bare du puster på det. “

Annonse

«Fill out the form». Det er så dårlige tider i Japan at performancekunstnerne har begynt å opptre for bare én og én tilskuer av gangen. Mannen i passkontrollen ved Narita International Airport hadde en hvit maske foran munnen og gjentok mekanisk uten tegn til liv i øynene at jeg måtte «Fill out the form». Jeg husket ikke navnet på hotellet jeg skulle bo på, og prøvde å forklare ham at jeg ikke kunne fylle ut rubrikken for bosted. Men han ga seg ikke. Jeg måtte snu, gå bortetter langs skrankene for å finne fotografen som sto i en annen kø og hadde reservasjonen i lommen. Da jeg kom tilbake igjen og grep kontrollørens penn som lå på skranken, psyket han fullstendig ut og utbrøt: «It is my pen! It is my pen!»

Jeg undertrykte trangen til å vifte med pennen utenfor rekkevidden av hendene hans, ga den tilbake og stilte meg i en annen kø. Da det var min tur ble jeg hilst velkommen av en smilende dame som stemplet landingskortet før jeg hadde rukket å fylle det ut. Den robotaktige kontrolløren passer perfekt inn i mytene om Japan, og det er slike historier som sirkulerer mens den hyggelige kontrolløren ved siden av fort glemmes. Japan er i det hele tatt et av de mest myteomspunne landene i verden, kanskje fordi så få har vært der. Før vi reiste var vi blitt proppet fulle av historier om hvor rare japanerne er. Om vi skulle laget en rangering over hva vi hadde hørt oftest, ville den sett omtrent slik ut:

1. Japan er ekstremt urbanisert.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Alle vet at forskning bygger på forskning.»
Jeg har aldri skrevet, som Oktober hevder, at forfatterens svenske kone først fikk lese Om våren etter at romanen var utgitt.