Annonse
04:00 - 20. desember 2002

Demokratiet i strandbyen

Annonse

Man kan anta at dersom osloborgerne ble spurt om de kunne ønsket seg at byen skulle ha en lang strandlinje, som for eksempel i Barcelona, ville de oppfattet problemstillingen som irrelevant. For det første høres det alt for visjonært og fantasifullt ut. Byutvikling handler da vel om infrastruktur og lignende traurige greier? For det andre er man vant til (med mindre man tilhører en mindre eksklusiv krets) at byutvikling ikke er borgerinitiert. Involveringen begrenses til at man tidvis ser noen byggtegninger og planer i Aftenposten, i beste fall at man følger med i (fag)debatten om operaen skal være gul eller blå. Demokratiet i Oslo er så svakt at man nærmest blir betraktet som en tulling dersom man skulle driste seg til å foreslå noe befolkningen sannsynligvis ønsker.

Realismen i strandbyen er der. Byer har fylt ut havnebasseng til strender før. Kostnadene ligger innenfor rammen til prosjekter som betegnes som realistiske. Empirien tyder på at det ville bli svært populært. Det ble knallsuksess da kommunen laget en liten innsjø i middelalderparken. Oslofolk simpelthen elsker havet, noe både båtlivet og de lange køene på Vippetangen vitner om.

Av ulike grunner er alle disse argumentene imidlertid irrelevante. På magisk vis kommer alle prosjekter som nærmer seg Oslos havnelinje til å ende som Aker Brygge. For det er jo så attraktive eiendommer der nede. Det virker som om det ligger en determinisme til grunn for byutviklingen i byen. Folk blir ikke en gang provoserte over at Olav Thon står der med en uhyre verdifull tomt og bygger Hotel Opera allerede før operabyggingen er i gang. Byutvikling er liksom synonymt med Thon og de store næringslivsaktørene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse