Annonse
04:00 - 20. desember 2002

Da avgjørelsen falt

“Da generalfeltmarskalk Paulus overga sine styrker, Tysklands 6. armé og tilknyttede enheter i Stalingrad, hadde krigslykken snudd. Stalin så seg aldri tilbake og Hitler kunne aldri mer se fremover. Antony Beevor har gjort levende 2. verdenskrigs grusomste og mest forbitrede kamp. “

Annonse

All ære til den 2. verdenskrigs soldater fra Storbritannia og USA og til de frivillige fra allierte land, som flyktet fra Hitlerregimet for å bekjempe det. De var med på å vinne krigen.

Men de som fikk Hitler til å tape den, de som påførte den tyske stridsmakten skader som ikke kunne leges, tap som ikke kunne erstattes og sår som førte den tyske kampkroppen til amputasjoner, forråtnelse og til slutt død – det var den sovjetiske røde armé.

Striden mellom Tyskland og Russland, som ble innledet den 22. juni 1941 med en voldsom tysk kraft, ble avsluttet først 8. mai 1945 med en like voldsom sovjetisk. Det tyske felttoget og sovjeternes motstøt skulle forandre Europa totalt. Fra en situasjon hvor nesten hele Europa var under nazistisk og fascistisk dominans til en ny verden hvor Sovjetkommunismen krøp helt frem til midt i Tyskland, ja, hvor Berlin selv ble en hovedstad i et kommunistisk land, og forble det til 1989.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»