Annonse
04:00 - 04. oktober 2002

Krigen nærmer seg

”- Det er vanskelig å se hvordan man skal unngå krig, sier direktør for Nobel-instituttet og USA-kjenner Geir Lundestad. Og blir det krig, vil Norge bidra med militært. “

Annonse

Tirsdag denne uken kom beskjeden om at Irak aksepterer nye våpeninspeksjoner fra FN, men USA var raskt ute med å si at de ikke aksepterte betingelsene som var satt. USA ønsker tilgang til presidentpalassene, og en resolusjon fra Sikkerhetsrådet skal inneholde en autorisasjon til bruk av militærmakt om Irak ikke føyer seg.

En av Norges fremste eksperter på USA og internasjonal politikk, Geir Lundestad ved Nobel-instituttet, ser for seg følgende scenario fremover:

– Først skal man prøve å få til en felles resolusjon i Sikkerhetsrådet, hvor USA ønsker å få igjennom sine prinsipper. Det kan godt hende at USA får med de andre vetomedlemmene på dette. Men om de ikke klarer det er det høyst sannsynlig at de går til krig likevel, selv om man selvfølgelig ikke kan være helt sikker.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse