Annonse
04:00 - 30. august 2002

Vannets herrer

“Kampen om vannet er begynt for alvor og fortsetter i Johannesburg. Tunge kapitalkrefter har forstått at verdens viktigste ressurs er en sikker inntektskilde. Internasjonale institusjoner hjelper til med å fravriste lokalsamfunn og nasjonalstater kontrollen med vannet. “

Annonse

Tenk deg følgende: Om noen år vandrer du en sommerdag i Vigelandsparken, i retning av parkens store fontene, sammen med en venn eller kanskje en utenlandsk turist som du viser omkring.

Den store fontenen som kaster sine kaskader av vann opp i luften, tiltrekker seg oppmerksomheten. Dere stopper opp og betrakter vannspillet. Men akkurat da er det som om en skjult hånd skrur av en bryter. Bruset fra fontenen bråstopper. Den friske, pulserende fossen blir liggende død. Hva i all verden har skjedd?

Det viser seg at Oslo kommune har glemt å betale sin pålagte vannavgift til eieren av byens vannforsyning, den amerikanske matvaregiganten Monsanto – eller var det det franske selskapet Suez Lyonnaise des Eaux, som hadde tilrevet seg det tidligere kommunale vannverket?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse