Annonse
04:00 - 02. august 2002

En opplysningsjournalist rir igjen

“Med 20 politiske filosofer har Gunnar Fredriksson gjort sitt for å spre en nivellerende holdning til filosofien. Det er uheldig, for noen ideer er det større behov for enn andre. “

Annonse

Gunnar Fredrikssons 20 filosofer kom ut i Sverige i 1994 og i Norge i 1999. Jeg antar at det var en suksess, for nå foreligger oppfølgeren 20 politiske filosofer i en bokhandel nær deg. Tittelen sier alt om hva boken handler om. Det er tjue kapitler om tjue filosofer, og hvert kapittel er på ti sider. Kapitlene er kronologisk ordnet, og som leksikonartikler står de side om side uten innbyrdes sammenheng.

Her er politiske tenkere som Karl Marx og Vladimir Lenin, personer alle vet hvem er, og mindre kjente navn som Antonio Gramsci og Alfred Rosenberg. Listen over de tjue utvalgte synes ved første øyekast tilfeldig. Følelsen av vilkårlighet forsvinner heller ikke etter å ha lest boken. Nå er sentrale navn inne politisk tenkning som Locke, Stuart-Mill, Hegel med flere utelatt fordi de er omtalt i 20 filosofer. På omslaget begrunnes utvalget av følgende Marx-sitat: «Filosofene har bare fortolket verden forskjellig; det som det kommer an på er å forandre den.» Marx og Lenin må man i høyeste grad kunne si forandret verden med sin tenkning eller makt. Men hva med Gramsci, Hannah Arendt, Edward Said? Svaret avhenger av perspektivet man har, men når det gjelder å gripe inn i menneskers liv er det stor forskjell på disse og Marx og Lenin. Hvis man likevel skulle godta at de har vært med på å forandre verden, hvorfor er for eksempel Michel Foucault utelatt? Eller Simone de Beauvoir?

Nå skriver Fredriksson i etterordet at «hvem som helst kan uten vanskeligheter regne opp andre politiske filosofer som de synes burde ha vært med i stedet for den ene eller andre som jeg forteller om.» Sant nok! «Mitt utvalg er subjektivt», står det. Vi er med andre ord prisgitt Fredrikssons smak og oversikt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse