Annonse
04:00 - 07. juni 2002

Skikkelig speisa romeventyr

For deg som ikke fikk det helt store kicket av Star Wars: Alexandro Jodorowsky skriver science fiction injisert med action, filosofi og nonsens. Og tegnerne er blant Europas mest visjonære. 

Fra Jodorowsky og Fred Beltran: Megalex 1. Arboris 1999
Annonse

Så er han tilbake, den tafatte privatdetektiven John Difool. Sist gang ramlet Difool bokstavelig talt inn i en manikeisk dyst om selveste universets eksistens, i en av åttitallets mest solgte og kritikerroste tegneserier (utgitt på norsk som John Difools eventyr). Nå har forfatteren Alexandro Jodorowsky og tegneren Moebius (egentlig: Jean Giraud) laget oppfølgeren John Difools hemmelighed (på dansk). Antihelten Difool har lært lite av sine tidligere strabaser: «Jeg kan kun huske, at jeg var blandet ind i en katastrofal politisk-teologisk-symbolistisk-galaktisk affære,» fastslår han. Jodorowsky elsker å legge høytravende – nesten nonsensaktige – ordrekker i boblene til sine figurer. Difool blir derimot frustrert av erkjennelsen, og tar en trippel dose dop.

Samtidig som serien er en svevende skildring av kampen mellom mørke og lyse krefter i universet, handler den også om opprør mot et tyrannisk regime. Et religiøst inspirert teknokrati har erstattet demokratiet. Hvem trenger vel valg når presidentens ånd kan klones over i en ny kropp?

Difools søken for å finne ut hva som har hendt ham, gir serien en thrillerpreget intrige. Fremtidsbyen strutter av moderne teknologi, men også menneskelig sammenbrudd. Etasjene i byens høyhus er materielle uttrykk for samfunnets sosiale lagdeling. Krimrøttene var særlig tydelig i de fire første albumene av originalen. Oppfølgeren har derimot mest til felles med de siste albumene. Jodorowsky har her lagt mer vekt på metafysikk og pussige innfall enn å utvikle en spennende historie.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»