Annonse
04:00 - 21. juni 2002

Høyere bygg i Oslos sentrum?

Annonse

Godt og vel ti år er henflytt siden Hallgeir Thon på Thon-gruppens vegne erklærte offentlig at Oslo trengte en «ny skyline». Uttalelsen vakte den gang lite gehør. Den alminnelige mening var heller at Oslo hadde mer enn nok av høye bygg som det var, bygg som skjemmet bylandskapet. Sterkest mislikt var Postgirobygget.

Nå derimot, legger Oslo kommune frem planer som innebærer en større høyhusbebyggelse i Oslo, både i tilslutning til det kommende operahuset i Bjørvika og ellers i byen. Når dette overhodet er mulig politikk i dag, beror det på et stemningsskifte, eller en endret holdning til de bebygde omgivelser, i hvert fall i toneangivende befolkningssjikt, eller i kretser som kan påvirke massemedia sterkt.

Slående er den endring som ordet «urban» har gjennomgått. Før var det lite brukt, og hadde den gang konnotasjoner til det borgerlig kultiverte og det forfinete. Nå har det i mange år vært et moteord, det er blitt moteriktig å være og leve «urbant».Oslos lokalaviser reklamerer i blant med «urbant stoff»: Det dreier seg da gjerne om kafeer, restauranter, pop og rockekonserter, og fremfor alt om det som foregår i det gamle Oslos sentrumsområder. Å være urban betyr ikke på motespråket å bo et eller annet sted i et tettstedsområdet; det betyr å bo i et slikt områdes mest fortettete områder, knyttet til handel, tjenesteyting, offentlig underholdning og kulturarrangementer, og fremfor alt kafeer og spisesteder.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse