Annonse
04:00 - 24. mai 2002

Jihad i Sentral-Asia

“Den pakistanske journalisten Ahmed Rashid har nok en gang skrevet en pageturner av om den politiske utviklingen i Sentral-Asia siden Sovjets fall. “

Annonse

I boken The Resurgence of Central Asia (1994) stilte Rashid spørsmålet om de nye uavhengige sentralasiatiske statene Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Turkmenistan vil utvikle seg til demokratiske stater som benytter seg av etnisk nasjonalisme som et sammensveisende element, eller om statene vil bli en ny arena for islamsk fundamentalisme. Dette spørsmålet greide han ikke å svare på i sin første bok og tar nå opp tråden der han slapp for åtte år siden.

Hans nye bok Jihad. The Rise of Militant Islam in Central Asia er en svært god innføring i dagen politiske spill i Sentral-Asia. For de aller fleste er Sentral-Asia et ukjent og fremmed sted. Vi vet ikke mye om land, folk, byer og enda mindre om økonomiske og politiske spørsmål. Rashids bok bringer leseren rett inn i regionens store kjernespørsmål, som nå blir mer og mer allment kjent på bakgrunn av den pågående krigen i Afghanistan. Den første delen av Jihad gir en rask innføring i regionens historie. På 1800-tallet beskrev den moderne geopolitikkens far, Sir Halford Mackinder, Sentral-Asia som verdens naturlige politiske sentrum – nettopp på bakgrunn av områdets sentrale beliggenhet. Historisk hadde regionen, på grunn av Silkeveien, vært det økonomiske og kulturelle knutepunktet mellom Asia, India, Midtøsten og Europa. Arkitekturen i den gamle handelsbyen Samarkand i Usbekistan avspeiler hvilke rikdommer handelen langs Silkeveien førte med seg.

Men med utviklingen av skipsfarten på 17- og 1800-tallet mistet Silkeveien sin posisjon og Sentral-Asia forsvant mer og mer fra den europeiske bevissthet. Etter at Sovjet og Storbritannia gav seg med uavgjort i «det store spillet» om Sentral-Asia på begynnelsen av 1900-tallet, og alt nord for Afghanistan ble innlemmet i Sovjetunionen forsvant Sentral-Asia mer eller mindre fra kartet frem til 1991 da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»