Annonse
04:00 - 31. mai 2002

Jeg er fornøyd

Annonse

en rene løgn skal vi ikke kimse av, den lever i beste velgående.

Vidar Lund representerer det som kalles målbevegelsen. Han er fornøyd med at 600 000 mennesker skriver nynorsk, forteller han til avisene. Det er bra, Vidar, jeg er fornøyd selv jeg. Fornøyd med at Sarpsborg leder eliteserien i fotball, at Leeds igjen vant Champions Leauge og at Norge har 11 millioner innbyggere. Dessverre er det ikke sant, men jeg kan jo leke at det er det. Det er en harmløs lek, i alle fall hvis det handler om mine halvprivate fotballfantasier. Litt verre er det hvis jeg har et verv i en offentlig institusjon med jevnt tilsig av offentlige penger, og insisterer på virkelighetsbeskrivelser hinsides all fornuft. Når panikken brer seg, tyr man til statistikken. Tenk over denne sosiologiske lov (© Veiden 2002).

Når kretser i Israel forsto at tallet 6 millioner drepte jøder under 2. verdenskrig faktisk forskningsmessig kunne diskuteres, kanskje var det «bare» 5.1? – foreslo man straks 7 millioner. Når uavhengige målinger fra Norsk Gallup viser at ca. 8 prosent av nordmenn (og kvinner, for Guds skyld!) skriver dette unødvendige språket, lager man selv en egen statistikk som viser noe annet. Sagt på folkelig norsk: Man juger så man tror det selv. Sjekk hjemmesiden til mållaget og få en innføring i alternativ tenkning. Les teksten under overskriften «Sidemålsopplæringa held landet saman». Da forstår du at denne organisasjonen ikke er drevet av vanlig logikk, men en helt spesiell tenkemåte som gjør den uangripelig. Disse folkene har bestemt seg, empiri biter ikke på, dette er Osama bin Laden-logikk, om enn i en mer harmløs utgave.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.