Annonse
04:00 - 10. mai 2002

Ikke rop på forfatterne!

Forfatterne har ingen spesielle forutsetninger for å kunne uttale seg klokere enn andre om politiske stridsspørsmål, mener leder av Forfatterforeningen, Geir Pollen. Den siste tidens uttalelser fra profilerte forfattere om Midtøsten-konflikten vitner om det.

Annonse

Like etter 11. september var det enkelte her hjemme som etterlyste forfatternes stemme, i håp om at de kunne få oss til å forstå de politiske og sosiale implikasjonene av terroranslaget. Men de litterære stemmene forholdt seg stort sett tause, eller begrenset seg til å være «for eller mot» den påfølgende bombingen av Afghanistan.

Da krigshandlingene i Midtøsten for alvor eskalerte på nyåret, kunne man se konturene av et klarere krigsbilde, fra en konflikt vi er mer fortrolige med: En militær stormakt, som lenge hadde okkupert deler av et lite land, invaderte dette landet og knuste dets infrastruktur. Slike TV-bilder reagerer de fleste på, uavhengig av historiske kjensgjerninger som har ledet frem til den dramatiske situasjonen. Reaksjonene lot heller ikke vente på seg.

Da Nobelprisvinner i litteratur, José Saramago, nylig var på befaring i en palestinsk flyktningeleir i Jenin, sammenliknet han ruinene han så med utryddelsesleiren i Auschwitz. Denne uttalelsen var bare en kulminasjon av en foregående ordkrig i europeiske medier, der en rekke forfattere hadde gått ut med en til dels grisete retorikk. På ene siden erklærte den nordirske poeten Tom Paulin rasende at de jødiske bosetterne på palestinsk jord «er nazister og rasister som burde skytes. Jeg føler ikke noe annet enn hat overfor dem». På andre siden forsøkte The Board of Deputies of British Jews å kneble Paulin ved å bringe uttalelsene inn for domstolene, mens en rekke britiske forfattere formulerte et skriv der de støttet Israels «rett til å forsvare seg» (blant annet Linda Grant og Gillian Slovo).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse