Annonse
04:00 - 17. mai 2002

Hit med penga, ellers tar jeg dem!

En dag gikk jeg forbi en kar som satt og tigget i Akersgata. I og for seg er det tankevekkende vanlig at man i hovedstaden i Norge møter tiggere. Det er ganske utrolig i verdens rikeste land og i verdens mest omfattende velferdsstat.

Annonse

Min mann hadde valgt seg en vri som var ganske interessant. Foran ham lå det et ark med en ordlyd som var omtrent slik: «Jeg er narkoman. Gi meg penger, så slipper jeg å stjele.»

Dette handlet altså ikke om ham, men om meg. Det var ikke hans problem jeg skulle løse, men mitt eget. Hans tigging dreide seg ikke om trygdeordninger, behandlingstilbud eller muligheten for å skaffe seg en skikkelig jobb, men om min kriminalitetsforebyggende innsats. Ga jeg ham ikke penger, skulle han stjele dem. Fra slike som meg. Jeg kunne velge selv.

Hans kriminalitetsforebyggende innsats – hans offer – besto i å tigge. Han gjorde meg en tjeneste der han satt. Han kunne jo like gjerne brukt arbeidsdagen på å være ute og stjele. Men nå satt han altså her og tigget i stedet. Ga meg en sjanse til å hindre kriminalitet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.