Annonse
04:00 - 31. mai 2002

Eksiltilværelser

Ana Menéndez novellesamling På Cuba var jeg schäfer utforsker eksilet som litterært sted, men er langt fra grensesprengende litteratur.

Annonse

Ana Menéndez debut På Cuba var jeg schäfer består av elleve noveller som alle tar utgangspunkt i et eksilcubansk miljø i Miami. Tittelhistorien vant en Pushcart-pris og ble også inkludert i antologien Best New American Voices 2000. Menéndez utforsker eksilerfaringen fra flere vinkler – fra mennesker som emigrerte som voksne, mennesker som emigrerte som barn og barn som lever med eksilforeldre.

Mange av karakterene i disse novellene har forlatt Cuba og lever med minner om venner, familie, fantastiske hus, roser i hagen, hvite søyler, fargede glassvinduer og drømmen om hva man skulle bli. Emigranttilværelsen kan være en identitetsoppløsende grensetilstand og novellene berører de motstridende følelsene av sorg og lettelse i forhold til å ha kommet seg bort; på den ene siden ønsket om integrasjon, på den andre siden ønsket om å holde fast ved det kjente fellesskapet og den cubanske kulturen. Med eksiltilværelsen som ramme undersøker Menéndez følelser av fortvilelse, savn, tap, hjemlengsel og sinne. I tittelnovellen blir vi introdusert for Máximo, en tidligere universitetsprofessor på Cuba, som etter at han emigrerte til Miami har drevet en liten restaurant, hvor han og konen serverer kubanske matretter og tilbyr forskjellig arbeid til andre emigranter. De fleste av de ansatte i restauranten finner vi igjen som karakterer i andre noveller i samlingen. Etter hvert flettes flere av de enkelte novellene sammen og mange av karakterene møtes i den nest siste novellen – «Festen». Denne novellen er et slags ensemblestykke som bringer karakterene sammen til en fest i Máximos restaurant.

Novellene følger ikke på hverandre i kronologisk rekkefølge og den første historien finner sted etter at Máximo har solgt restauranten. Hans kone er død, hans barn har flyttet og Máximo fordriver tiden med å spille domino i en park, han forteller historier og vitser til vennene sine og ser på vakre piker – samtidig er han selv blitt et spennende objekt for turister utenfor parken. I forsøket på å holde fast ved noe hjemlig og familiært i et land som fremdeles føles fremmed, opplever han å være redusert til en turistattraksjon. Dette bruddet på kronologien er ett av novellesamlingens mer avanserte grep.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»