Annonse
04:00 - 03. mai 2002

Bevegende Buxtehude

“Komponisten Buxtehude ble berømt for sine orgelverk, men han var mer enn bare organist i Marienkirche i Lübeck. “

Annonse

Dietrich Buxtehude (1637-1707) hadde en særlig forkjærlighet for gamben, noe som reflekteres på en utsøkt innspilling de mesterlige gambistene Christophe Coin og Lorenz Duftschmid har levert. Her får du musikk som beveger deg dypt i form av klagesangen «Muss der Tod denn auch entbinden, was kein Fall entbinden kann?» Buxtehude komponerte verket til minne om sin egen far og sørget med effektive musikalske midler for å skape en alvorsmettet stemning. For sopranen Benedicte Taurans vakre melodiske linjer flyter uten motstemmer over en continuogruppe på to bassgamber, en violone samt orgel. Sjelden har du møtt mørkere musikk i en komposisjon som forener det uskyldig engleaktige lyset hos sopranstemmen med de dystreste lyder fra et nærmest svartmalt protestantisk kirkerom. Budskapet er sterkt, teksten til å ta og føle på. Fremførelsen er fremragende, full av klagesangens langsomme vibrasjoner også hos instrumentalistene.

Men selv om Buxtehude selv var tydelig betatt av de mørke instrumentenes klanglige muligheter er ikke dette hovedsaken for denne innspillingen.

Du får riktignok en forsmak på intensiteten og den mørke musikkens makt allerede i sonaten som innleder platen i form av noen strykerstrøk som dirrer av emosjonalitet, men fiolinstemmen sørger ganske fort for at du kan forholde deg til Buxtehudes instrumentalmusikk som til all annen barokkmusikk av samme fremragende kvalitet. Det er samspillet mellom instrumentalistene som gjør denne platen til mer bemerkelsesverdig enn de aller fleste andre, ikke minst fordi utøverne leker seg med presise musikalske detaljer samtidig som de tilbyr musikk så vakkert fellesfrasert at komponistens musikalske verk må virke usannsynlig «evig» på en førstegangslytter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse