Annonse
04:00 - 19. april 2002

Sosiologen som sluttet å puste

Annonse

Med utgangspunkt i en gammel mimrebok om Fredrikstad kommenterer sosiolog Pål Veiden Oslofolks sykkelbruk i Morgenbladet 05-04-2002 («Byen som sluttet å plystre»). Analysene som følger etter en introduksjon av det idylliske 50-tallet, med far på fabrikken og mor hjemme, ligner bemerkelsesverdig på en gjennomsnittelig small-talk ved tilfeldig geriatrisk avdeling. Kort oppsummert; alt var bedre før da ting forløp i et roligere tempo – særlig var syklistene kjekkere karer.

Et slikt behov for å kose seg med et idyllisert bilde av fortidens småbytempo kan for så vidt være forståelig nok, men det blir fort stusselig som tolkning av Oslos liv og rytme. Det ligner mer den type analyser man gjør ved livets slutt, når behovet for å mimre bort egen dødsangst melder seg. Vanligvis kommer ikke slik demens på trykk, og ofte blir det med god grunn tiet i hjel, men i denne sammenheng krever det en kommentar.

Som et av mange eksempler på sin holdning overfor det ukjente projiserer Pål Veiden egen manglende innsikt i byens rytmer og koder over på syklistene: «De er stygge, Oslo-syklistene, der de farer av gårde. De har ikledd seg hjelm, 30 gear, albupolstring, knebeskyttere». Det er tydelig at det er en enfoldig fremmed som kommenterer. En fremmed som i byens tempo blir blendet av sin egen uro – og på merkelig vis får det til å se ut som sykkelstress. Som sosiologer for øvrig har for vane inntar Pål Veiden et distansert fugleperspektiv med bakgrunn i zombie-kategorier fra mer gylne tider, uten nevneverdig praktisk kjennskap til feltet som kommenteres. I dette tilfellet åpenbart uten kjennskap til verken byens eller sykkelens praksisfelt. Samtidig lar han fuglen som inntar perspektivet være en kylling, uten å se at kyllingen er han selv. Forvirret og stresset, til og med traumatisert av påkjørsel, glipper det fullstendig. Han griper begjærlig det første som kommer i hans vei, klamrer seg fast, og lesser angstens mørke kjennetegn over på syklistene: «Sykkellistene svetter som griser, ansiktene deres er preget av grimaser og du kan høre dem stønne».

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»