Annonse
04:00 - 19. april 2002

Kina sitter fast i nettet

Annonse

Det er ingenting virtuelt ved de problemene Kinas kommunistiske ledelse må se i øynene i forbindelse med internett. Selv om nettet er avgjørende for at Kina skal oppnå målene innen modernisering og globalisering, truer det også det politiske status quo. Så det er ingen grunn til å bli overrasket av den kinesiske regjeringens ofte schizofrene respons: Mens man generelt gir bred oppmuntring til internetts utvikling, søker enkelte partifraksjoner å undertrykke nettet ved å arrestere IT-entreprenører og webdissidenter. Likevel har Kinas over 35 millioner nettbrukere – antallet dobles hver niende måned – tilgang til store mengder tidligere sensurert informasjon, inkludert nettsteder som offisielt er forbudt.Slående forandringer har allerede funnet sted. Da 42 småskolebarn og lærere for litt over et år siden ble drept i en eksplosjon i det fattige Jiangxi sør i det sentrale Kina, rapporterte Kinas innenlandske aviser og internettsteder at eksplosjonen skyldtes et frastøtende barnarbeidsopplegg: Ni år gamle barn var blitt tvunget til å montere detonatorer i kinaputter, slik at lærerne kunne spe på lønnene ved å selge fyrverkeri.

To dager senere benektet statsminister Zhu Rongji rapportene. Han hevdet at en «forrykt mann» sto bak eksplosjonen.

Typisk for Kina: De statseide mediene som brakte originalstoryen, trakk den straks tilbake til fordel for partilinjen. Ikke så typisk for Kina: Den egentlige historien nektet å dø.I internettfora og chatrooms fortsatte kinesiske borgere å uttrykke sitt raseri over det de så som en regjeringsledet dekkoperasjon. Bevis for at partilederne løy, inkludert intervjuer med øyenvitner, ble lagt ut på nettet. Enkelte websteder slettet denne informasjonen igjen, andre nektet. Linker til obskure nettsteder med usensurerte nyheter om katastrofen kunne finnes til og med på det offisielle nettstedet til regjeringsavisen Folkets Dagblad.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse