Annonse
04:00 - 22. mars 2002

Om framtidsmennerskers tidsreiser

Annonse

Hvis noen framtidsmennesker foretar tidsreiser til fortiden, må det bety, da, nå, at de reiser til en tid som er fortid for oss som lever nå, og som dernest blir framtid, slik at den uansett vil være framtid for dem. Dette for å påpeke at enhver fortidsdyrking er bestemt måte å skape framtid på, og at fortiden ikke finnes, den eksisterer kun i fremtiden. Hvor ofte har vi ikke tenkt dette: Kanskje det akkurat nå sitter et og annet fortapt framtidsmenneske i en hule utenfor Babylon? Og på den måten, ved bare å være der, påvirker dette framtidsmennesket den for oss kjente historie, uten at vi nå, i slutten av det tjuende århundre har den minste anelse hva denne påvirkningen består i. Vi ser jo at verden forandrer seg. Vi veit jo ikke hva framtiden vil bringe fram om fortidens folk.

Og arkeologer og historikere, nå, i vår tid, later til bare å intensivere sin forskning. De gir seg ikke, for det ser ut til at bare må utvikle enda mer avansert teknologi, som om for å finne ut om en slik tidsreise faktisk har skjedd, eller vil skje. Og det ser også ut til at dagens teknologi og forskning later til å nærme seg det samme avanserte nivå som den framtidsteknologi som skulle gjøre tidsreiser mulige, og det vil igjen si at en slik historisk og arkeologisk forskning, eller ekstrem opptatthet av det fortidige, vil gjøre fortiden til en uhyre present og viktig affære for dem som beskjeftiger seg med det. Disse forskerne som prøver å rive vekk historiens grå slør og rekonstruere den ved hjelp av avansert teknologi, fremmaner således fortiden til en realitet her og nå en gang i framtiden et sted, slik at teknologisk utvikling og det fortidige, blir ett. Den svunne fortiden finnes i den ubegripelige framtiden, og denne nye, omformede tid, blir til noe håndfast og begripelig, for kanskje det er slik at den teknologiske utviklingen viser seg å være en tidsreise til alle tider samtidig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»