Annonse
04:00 - 01. mars 2002

NRK som rævdilter

“Av frykt for å miste seere har NRK i snart ti år diltet etter TV2 i sin formidling av nyhetsstoff for fjernsyn. Det fremgår av en ny forskningsrapport som er formidlet med knusktørr presisjon i boken Nyheter først og fremst - Norske tv-nyheter: myter og realiteter. “

Annonse

Nylig kom det frem at NRK vurderte å «gjemme bort» programmer som Schrödingers Katt og FBI for å ruste seg til nyhetskampen med TV2. Årsaken var at det var registrert en viss seerflukt til konkurrenten og at de nevnte programmene «låste» nyhetene i sendeflaten på en måte som ledelsen oppfatter som lite dynamisk.

Selv om NRK-ledelsen trakk tilbake enkelte av disse planene, bekrefter de en sterk tendens der kanalen hele tiden har diltet etter TV2s mer aggressive fremstøt i nyhetsdekningen. Det er en tendens som ettertrykkelig slås fast i den veldokumenterte forskningsrapporten i bokform Nyheter først og fremst – Norske tv-nyheter: myter og realiteter. Boken er resultat av en lengre forskning på TV-nyhetene i NRK og TV2 som de tre forfatterne Helge Rønning, Ragnar Waldahl og Michael Bruun Andersen har foretatt i etterkant av etableringen av TV2 og frem til 2000.

Utgangspunktet for boken var et oppdrag fra Norsk redaktørforening som forfatterne tok på seg i 1993: «En sammenliknende analyse av nyhetene i NRK og TV2, for å se om den nyetablerte kanalen, i tråd med manges forventninger, representerer et reelt alternativ til NRK».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»