Annonse
04:00 - 15. mars 2002

Folkemusikk for et nytt årtusen?

“Gåtes EP byr på rå og dristig folkrock fra ekstremt talentfulle ungdommer, som spiller kraftfullt og energisk i spennet mellom det eteriske og det jordbundne. “

Annonse

Å forklare Gåte i ett ord, gir seg selv, men det er likevel komplisert. At bandet spiller folkrock, er hevet over enhver tvil, men det er mindre enn man skulle tro som forbinder tenåringene med den første folkrocken. Den første folkrockbølgen som skyllet inn over oss mot slutten av 1960-årene var preget av en ekstrem spilleglede og en løftet stemning, skapt av det faktum at ideen om å kombinere folkemusikk med rock var ny, frisk og spennende. Det er vanskelig å glemme Christiania Fusel og Blaagræs’ variant av folkemusikk-klassikeren Fanitullen. Men midt i overskuddet og sprudlingen er det vanskelig å se bort fra at dette høydepunktet er en slått som historien ville ha det til var inspirert av fanden selv.

De mørke kreftene, det mytiske, det mystiske og trolske ble fokusert i varierende grad av 70-tallets folkrocksjefer i Folque, som hadde en forkjærlighet for troll på menneskejakt og den slags.

Nå er ikke det tilfeldig. Folkemusikken er mye, mye mer enn glade toradere og festkledde lyarar i bunad. Som en klok, engelsk kvinne en gang skrev: «Life in the old days was dismal, dark, dank and dreary».

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.