Annonse
04:00 - 01. februar 2002

Dikt fra en grønn, jødisk brønn

“Poeten Rose Ausländer fortjener å bli lest. De nyoversatte diktene representerer et utvalg av Ausländers lyriske og mørke nedslagsfelt, med base i det mangespråklige og glemte Bukovina. “

Annonse

Cappelens gjendiktningsserie Stemmens kontinent er en utsøkt og viktig satsning på en rekke ukjente, men ikke dermed ubetydelige kvinnelige poeter fra forrige århundre. Den jødiske og tyskspråklige Rose Ausländer (1901-1988) har nok en og annen leser her hjemme, men med Wera Sæthers fine gjendiktningsarbeid er det bare å håpe at ytterligere flere får øynene opp for Ausländer, som til dels skrev slik Chagall malte. Poeten Paul Celan hadde en betydelig påvirkning på Ausländers forfatterskap. De fødes begge i samme by, Czernowitz. Denne byen tilhørte på deres tid Romania, men hadde tidligere vært underlagt Habsburgermonarkiet. Krysningspunktet mellom tysk, jiddisch, russisk og rumensk var kilde for et lingvistisk mangfold og spiren til en intens språkfryd hos Ausländer, noe et lite, kompakt og suggerende etterord av gjendikteren viser til. Sæther har valgt ut 35 dikt til Grønne Mor Bukovina. Dette er intense og elegiske tekster. De maner frem erfaringer fra en tid og en verden som har skiftet karakter, men som fremdeles har historisk kraft. Gravlundsgrønne kan man kalle dem, diktene. De mange ordsammenstillingene og den eiendommelig og mytiske kraften de besitter, virker både som ferniss og fundament. Dette befester også det rumensk-jødiske båndet som gløder mellom Ausländer og vennen, den langt mer kjente Celan.

De har til et visst punkt en friskhet over seg, Ausländers dikt. Men det slår alltid over og møter en slagside, der det friske og uskyldige alltid overmannes av slagg og mørke.

Så er det da også mørkesidene av historien og eksistensen som får overtak etterhvert.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse