Annonse
04:00 - 04. januar 2002

Partiet lever

Annonse

en engelske sosiologen Anthony Giddens maser i opptil flere bøker om det han kaller «dobbel refleksivitet». Det betyr noe sånt som at vi reflekterer over refleksjonene. Og selvfølgelig vet vi at andre også gjør det. Når Stoltenberg/Jagland prater på fjernsyn kan du se på øynene deres at de vet at mange vet at de nå forteller halvsannheter og ferdigtygde partifortellinger. Hvorfor? Fordi Jens og Thorbjørn tror at folk aldri kan stemme på et parti som ikke står enhetlig utad. Det er feil. Av Erik Solheims mange vellykkede stunt i politikken var det han gjorde på slutten av 1980-tallet kanskje det beste: Jeg er ikke enig i alt som står i programmet, sa Solheim på TV, men det meste. Jøss, for en lettelse. Alle vet jo at det alltid er slik, er det så vanskelig å si det?

Jagland var for eksempel på det mest ynkelige da han hyllet Haakon Lie for noen år siden. Det minnet om den kidnappede som får sympati med kidnapperen. Historien forteller oss jo at Jagland som AUF-leder ble sjikanert voldsomt av den sykelig intolerante Lie, som ikke tålte avvik fra partilinja. Er det ikke på tide frigjøre seg nå Thorbjørn?

Jagland sier ikke slik. Han tenker, og han tenker mens han snakker. Det kalles å stotre. Jaglands problem er ikke innholdet, men formen: han ler på feil sted, han er usikker, fornærmet og sur om hverandre. Og han har flere dårlige venner: På et mye brukt fotografi bukker Ynge Hågensen dypt for Jagland mens de håndhilser. Det er fagbevegelsens hilsen til partiet. Det er et dypt ironisk bilde, totalt respektløst for guttungen som Hågensen yndet å kalle Jagland. Tiden er forbi da dette folkelige jern- og metallspråket var raust og jovialt. I dag er det bare dumt. Hver gang den tidligere LO-lederen bekjenner sin kjærlighet til Jagland, smiler Jens lurt og gleder seg til å overta partiklubba.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse