Annonse
04:00 - 04. januar 2002

Norske emigranter på Kola

NRK-journalist Morten Jentoft har skrevet den dramatiske historien om nordmenn som utvandret til Kolahalvøya, og som i stor grad er blitt glemt i gamlelandet. “

Annonse

De fleste norske emigrantene dro vestover til Amerika, men her er historien om de få som reiste østover. Boken tar utgangspunkt i det lille fiskeværet Tsypnavolok (Stangnes på norsk) like øst for Vardø, som ble etablert rundt 1860. På dette tidspunktet bodde det cirka 21.000 nordmenn i Finnmark, men bare 1000 russere på Kola, noe som gjorde det interessant for nordmenn å reise østover og utnytte mulighetene der.

I 1895 var det etablert en liten norsk koloni med cirka 220 nordmenn på Kola. I Kristiania skapte denne folkeforflytningen mer undring enn noen stor interesse. Få skjønte hvorfor enkelte nordmenn hadde forvillet seg østover og bosatt seg på den golde ishavskysten.

Folkeforflytningen fra Finnmark til Kola var oppmuntret av det tsarstyrte Russland. Man ønsket å bosette disse ødeområdene med driftige nordmenn, og ga dem dermed flere unntak fra russisk lov og skatteinnkreving. Blant annet skulle nordmenn på Kola slippe å avtjene militærtjeneste i den russiske hæren. Disse fordelene varte frem til ca. 1910. Fra da måtte nordmenn bosatt i Russland gjøre militærtjeneste i opp til fem år og betale skatt som andre til Tsaren.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.