Annonse
04:00 - 04. januar 2002

Kjærestebrev, sakprosa

“Joyce Johnson har samlet og kommentert sin korrespondanse med Jack Kerouac. Det er blitt et fengslende vitnesbyrd fra hennes tid som «beat chick». “

Annonse

I de senere års litteraturkritiske betraktninger om femtitallets beatgenerasjon, har en tilbakevendende vinkel vært fenomenets uomtvistelige karakter av gutteklubb. Riktig nok opptrådte kvinner i kretsen rundt Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William Burroughs og den i år avdøde Gregory Corso – både i og utenfor bøkene. Men strengt tatt var de henvist til to stereotyper: Hustruer eller chicks. De første var prinsipielt kjedelige. De andre var «eventyr» eller «litterært råstoff».

Bipersoner var da også nettopp tittelen på Joyce Johnsons leseverdige erindringsbok (Minor Characters, 1983) om de skjellsettende årene 1957-58, da den unge forfatterinne in spe var kjæreste med selveste Jack Kerouac. Johnson har aldri tilhørt den strengt feministiske fløy blant beattidens krønikeskrivere. I sine erindringer gir hun uttrykk for at ettertidens snakk om mannsjåvinisme er revisjonisme. Den gang kunne det ikke ha vært annerledes. Mennene banet veien for et omfattende oppbrud fra den stive moralkodeksen i etterkrigstidens USA. Hele verden kunne ikke skapes om på én gang.

Synspunktet utdypes i den brevveksling med Kerouac som Johnson nå har samlet under den megetsigende tittelen Door Wide Open: «i de belevne og dystre 50-årene var det tusener som meg – kvinner så vel som menn – unge mennesker, som boblet av lengsler som vi ennå ikke kunne formulere. Ginsberg og Kerouac satte kraftfulle og uimotståelige ord på disse undergravende følelsene; de befridde oss fra fornemmelsen av å være annerledes, og viste at vi ikke var alene.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Olivier Assayas fortsetter å undersøke forholdet mellom det forgjengelige og det evige.