Annonse
04:00 - 04. januar 2002

Kampen om Paddeborg

“Det suser i sivet er en flott bearbeidelse av Kenneth Grahames klassiske roman, med livaktige figurer og utsøkt miljøtegning. “

Annonse

Det er et viktig stykke romankunst franske Michel Plessix har tatt utgangspunkt i, når han har bearbeidet Kenneth Grahames bok fra 1908. Det suser i sivet tilhører trenden av dyrefabler innenfor britisk barnelitteratur ved forrige århundreskifte, og står seg godt i selskap med Rudyard Kiplings Jungelboken (1894) og Beatrix Potters Eventyret om Petter Kanin (1901). Som i de klassiske fablene er dyrene bilder på mennesker, og lever i karikerte menneskesamfunn.

Plessix får frem hele Grahames historie på en fin måte. Figurene er akkurat så sjarmerende og eksentriske som vi husker dem fra romanen. Serien har tjent på at Plessix sprer historien over flere bind, til sammen 126 sider. I første album drar muldvarp Mold ut på oppdagelsesferd. Det andre albumet handler om Mold og kompisen Rottes møte med herr Grevling, og deres tur tilbake til jordhulens trygge mugg. I resten av serien er Padda den egentlige hovedpersonen. Bind to slutter med at den notorisk råkjørende Padda blir arrestert og fengslet. I det tredje bind rømmer han fra fengslet, forkledd som en gammel dame. Albumet er en underholdende farse om Paddas flukt, men også et utbroderende portrett av denne tragiske posøren. Serien avsluttes med at Padda kommer tilbake, og mobiliserer vennene til kamp for å ta tilbake Paddeborg fra tyvaktige ildere, røyskatter og vesler.

De yngste leserne kan glede seg over at Plessix har fått med det som er av dramatikk og komikk i romanen. Det suser i sivet er en koselig fortelling med sjarmerende dyr i et eksotisk miljø, og det er en moralsk historie om betydningen av vennskap. For voksne lesere er kanskje skildringen av Padda det mest spennende i serien. Særlig i det tredje bindet ser vi hvor manisk oppmerksomhetssøkende og selvrettferdiggjørende han er – på grensen til å være psykopatisk. Samtidig er han stakkarslig, og lett å synes synd på. Han er en melodramatiker som gjør alt for å være hovedperson der han ferdes, men evnene når sjelden opp til ambisjonene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse