Annonse
04:00 - 04. januar 2002

Islam, vitenskap og demokrati

“Vi kan kanskje forstå mer av konflikten mellom kristendom og islam om vi studerer vitenskapens skjebne i disse to kulturene, enn om vi holder oss til religionen. “

Annonse

I kjølvannet av 11. september har mange stilt spørsmålet om hvorfor muslimske land hemmes av fattigdom og udemokratiske styresett. Er det virkelig slik at dette er følger av den «islamske sivilisasjonen», og hva kan man i så fall gjøre med disse problemene? Finnes det i det hele tatt rom innenfor en islamsk kultur for et friere samfunn? Eller må ondet rykkes opp med roten, dvs. religionen?

Noen av disse spørsmålene skyldes rett og slett kunnskapsmangel, og et forvridd bilde av islamske land produsert av vestlige media. Her blir den prototypiske muslim fremstilt som en beskjegget selvmordr. Disse finnes selvsagt, men det store flertall av muslimer rundt om i verden skiller seg i liten grad fra oss her i Vesten. Det er heller ikke riktig å påstå at det ikke finnes demokratier i den islamske verden: Bangladesh og Indonesia er to av de mest folkerike muslimske landene, og begge er i dag demokratier, på tross av en svært blodig fortid.Den største uvitenheten gjelder historien. Den kan nemlig fortelle at den islamske verden i mange hundre år var den europeiske overlegen når det gjelder både åndsfrihet og teknologisk utvikling. Dette gjaldt så godt som hele middelalderen frem til rundt år 1600. Den arabiske sivilisasjon skapte på mange måter grunnlaget for den vestlige. Dette gjelder ikke minst en av de viktigste bærebjelkene i den europeiske kulturen, og kanskje hovedårsaken til at Vesten skulle bli dominerende: vitenskapen. Og om vi studerer vitenskapens skjebne i disse to kulturene, kan vi kanskje forstå mer av «sivilisasjonskampen» enn om vi holder oss til religionen. Det historiske forholdet mellom vitenskap, demokrati og velstand, er nemlig så påfallende at man godt kan spørre seg om ikke vitenskapen er en langt viktigere drivkraft enn den mer brokete «religionen». For mens både kristendom og islam har endret seg kraftig gjennom historien og i dag praktiseres svært ulikt rundt om i verden, har vitenskapen noen grunntrekk som alltid er tilstede.

Bildet av vitenskapens stilling i dag er svært entydig: Mens Vesten fortsatt er inne i en vitenskapelig gullalder, med viktige gjennombrudd nesten hver måned, er situasjonen helt annerledes i muslimske land. Disse landene har nesten 20 prosent av verdens befolkning, men ikke så mye som én prosent av verdens vitenskapsmenn (Pervez Hoodbhoy, pakistansk fysiker og professor ved Quaid-e-Azam universitetet i Islamabad, i boken Islam and Science, Religious Orthodoxy and the Battle for Rationality). Til sammenlikning har lille Israel dobbelt så mange forskere som alle islamske land lagt sammen!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Olivier Assayas fortsetter å undersøke forholdet mellom det forgjengelige og det evige.

«Historia om Heinrich Glogau kunne gått i gløymeboka.»