Annonse
04:00 - 04. januar 2002

Den viktorianske Marx

Francis Wheens biografi om Marx’ gir et usminket portrett av en imponerende filosof med klare menneskelige trekk.

Annonse

Den tyske innvandrerfamilien levde over evne i et hus de ikke hadde råd til. Far i huset, en jovial, men lunefull buldrebasse og fallert pressemann, klamret seg stolt til sin borgerlige dannelse og hadde store ambisjoner for sine barn. Av og til gikk de sultne til sengs for å ha råd til døtrenes pianotimer. Mor i huset, som kom fra en adelig familie i Tyskland, gråt seg ofte i søvn og drømte om bedre tider, mens far tilbrakte sene kvelder med andre eksiltyskere i kneiper og skrev ukentlige tiggerbrev til en trofast venn i en annen by, som stadig oftere underslo noen pund fra farens fabrikk for å holde familien unna rennestenen. Det var et hardt liv som tæret på både selvtillit og helse. Familiens to sønner døde på sotteseng. Far hadde forresten også en uekte sønn med husholdersken, men han nektet til sin død å påta seg farskapet. Skammen var for stor, og ressursene var knappe.

Arketypisk viktoriansk melodrama? Tåreperse verdig en sentimental disippel av Dickens eller Eliot? Utvilsomt. I Francis Wheens fantastiske biografi om Karl Marx blir hovedpersonen både mindre og større enn vi har vært vant til å se ham. Mange av dem som leser boken, som er utmerket oversatt av rutinerte Kjell Olaf Jensen, må bli slått av hvor lite de visste om mennesket Karl Marx. Det gjelder ikke minst dem som brukte år av sin ungdom på å pløye seg gjennom Grundrisse og Kapitalen, og ikke minst på å krangle om hva som egentlig stod der. Jo, man har vel saktens fått med seg at han var født i Trier i 1818, og at han var jøde – skjønt, jøde; på en av de første sidene i Wheens bok fremgår det at Marx’ far Heinrich (opprinnelig Hirschel) konverterte til protestantismen. Så med mindre man går inn for en ikke-religiøs definisjon av jødedom (som Marx selv ville betakke seg for), var han ikke jøde – enkelte vil endog ha det til at han var jødehater! Mange vet også at Marx skrev sin doktoravhandling om de greske materialistene Demokrit og Epikur, men hvor mange visste også at han drakk og kranglet opp pengene han fikk av sin far, og leste filosofi i stedet for å skaffe seg en nyttig utdannelse? Og så har man vel hørt om Jenny Marx og at den ambisiøse Karl giftet seg over sin stand, men neppe særlig inngående om hennes enorme forsakelser og stille sorg over familiens kronisk nedadgående mobilitet. Om Marx’ 34 år i England begrenser den allmenne kunnskap seg til at han hadde fast plass på British Museum, hvor han skrev Kapitalen, at han satte barn på sin husholderske (mens Engels påtok seg farskapet), og at begravelsen på Highgate i 1883 var heller dårlig besøkt.

Francis Wheen har tidligere skrevet en prisbelønt biografi over den radikale Labour-politikeren Tom Driberg, men om han politisk befinner seg til venstre, har han likevel ikke skrevet enda en nesegrus hagiografi om den tyske mesteren. Slike bøker finnes allerede, for å si det mildt, men hadde Wheens vært i samme kategori ville den neppe ha gått sin seiersgang over hele den vestlige verden. Det er bokstavelig talt en «warts and all»-biografi Wheen har skrevet (Marx var nemlig kraftig plaget – om ikke akkurat av vorter, så av byller og hemorroider), en sympatisk innstilt, men også usensurert skildring av mennesket Marx. Boken er fri for billig sensasjonshunger, den er stofflig og sanselig, detaljrik og samvittighetsfull, mens Marx’ åpenbare menneskelige svakheter aldri får skygge over hans storhet som filosof, som ubestikkelig politisk tenker og, når alt kommer til alt, som lojal familiemann.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.