Annonse
04:00 - 04. januar 2002

2002: Farvel solidaritetsalternativ?

Egentlig var 2001 et fascinerende politisk år på mange måter. Men alt har bleknet sett opp mot Arbeiderpartiets spektakulært katastrofale valg. Det er ofte vanskelig å spå hva politiske historikere vil konsentrere seg om; ikke denne gangen.

Annonse

Noen momenter: Stortingsvalget 2001 ga Norge et regjeringsskifte og endte med en vri mot høyre, på tross av at stortingsvalgets to store velgerforflytninger begge gikk mot venstre, fra Fremskrittspartiet til Høyre og fra Arbeiderpartiet til SV. Den trepartiregjeringen som endte opp med makten etter valget inneholdt kun én valgvinner, nemlig Høyre, og hadde Venstre fått 0.1 prosent flere stemmer, ville vi fått en ny sentrumsregjering: en regjeringsdannelse hvor alle partiene hadde tapt valget.

Enda et fascinerende skuespill var Høyres ferd på meningsmålingene. Vinteren 2000-01 så partiet ut til å holde seg godt under 20 prosent. Sentralstyremedlemmer ante ikke hva de skulle gjøre for å redde et valgresultat og drømmen om regjering. Så kom Fremskrittspartiet dem til hjelp på vanlig selvimploderende vis.

Men årets store sak manifesterte seg kraftig igjen i desember med en rå og brutal maktkamp av gammelt «godt» merke i Arbeiderpartiet: mobiliseringer bak Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg ble den endelige innrømmelsen av partiets splittelse og står som saken alle må følge frem mot Arbeiderpartiets landsmøte.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse