Annonse
04:00 - 08. juni 2001

Big Brother - epilog

Annonse

Først en forsinket gratulasjon til den opplagte vinner av TVNorges Menneskemesterskap: Lars Joakim. Via et utall speiderøvelser og under utsøkt infame livsvilkår har han i hundre dager opptrådt som champion i disiplinen medmenneske/kollega/samboer, subsidiært «celebritet» i genrene karaoke, dragshow og et «We are the world»-betont nummer man hittil har unngått å høre på.

Fremfor alt greide han mesterstykket å sno seg unna enhver konflikt underveis – unntatt kritikken som før eller siden tilfaller nettopp den egenskapen. Det ble tydeligvis for mye av det gode.

Så: En ettermiddag da BB-erne ikke har noe å krangle om, får Lars kjeft, for, ja, hva var det? At det ikke var noe å klandre ham for? Det er det verste. Men kjeft ska’n ha – mens han står intetanende utenfor rekkevidde, selvfølgelig, på verandaen. Like selvfølgelig er det vel at hun som gir ham de råeste betegnelsene og «jamen ta skal fortelle det til han», med ett opptrer som hans allierte – når hun er vel ute på verandaen. Godeste Lars blir nå «betrodd» at «de andre» snakker om ham, der inne. Se det. What a difference a door makes. Hvor ofte har man anledning til å overvære slike vekslinger, uten selv å gjøres til part i saken? BB-serien har vært en ganske unik TV-erfaring i så måte, og en vel så enestående kilde til selverkjennelse, om man gidder. Man ville nok ordlagt seg litt annerledes enn Rodney eller Per Morten, osv, men det er ikke til å komme utenom at konfliktene i BBs antropologiske hage har relevans for de aller fleste av oss. BB var rik på dramatikk, av flokkdannelser, av flytende allianser, samt en vel så flytende dagsorden: Hva som diskuteres er ikke alltid klart før etter at saft- og ølglassene renner nedover veggen. For oss legfolk er BB en unik og kostelig sjanse til nærstudier av ymse gruppedynamikk, et eksperiment uten større dramaturgisk styring enn komprimert redigering, og den skal være bra nærsynt som fraskriver disse prosesser enhver overføringsverdi til eget liv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»