Annonse
04:00 - 21. desember 2001

Venstresidens skylapper

“Er det 1956 igjen på venstresiden? Faktisk, ja. “

Annonse

Over hele verden ble venstresiden kastet ut i forvirring og krise etter Khrustsjovs tale i 1956 hvor han avslørte (noen av) Stalins forbrytelser. Det var ikke bare kommunistpartimedlemmer som ble lamslått av Khrustsjovs avsløringer: Progressive i alle sjatteringer, fra fagforeningsaktivister til trotskister, ble tvunget til å revurdere noen av sine kjæreste holdninger, hvis de var ærlige og modige nok.

11. september har kastet de av oss som ser på oss selv som progressive – som tror på demokrati, feminisme, menneskerettigheter og sosialisme – inn i en 1956-aktig krise. Ved dette mener jeg ikke at de islamske fundamentalistene som erklærte krig mot «de vantro» (derigjennom så mange av sine egne) er stalinister (selv om de to gruppene sannelig deler en delkjennetegn). Det jeg mener er at vi må revurdere noen av våre kjæreste holdninger, hvis vi er ærlige og modige nok. Å sette spørsmålstegn ved autoritet må nå bety å begynne med vår egen.Er vi i stand til det? Jeg er langt fra sikker på at vi vil gjøre det noe bedre enn våre forløpere på 1950-tallet: År med selvpålagt politisk korrekthet har resultert i rotete, sta måter å nærme seg (eller unngå) verden på. Jeg må si her at jeg anser dette hovedsakelig som selvkritikk, men jeg vet også at selv om universet av progressive jeg tiltaler ikke er uendelig, så er det større enn én.

Den hellige gral i mye venstreorientert tenkning gjennom de siste to-tre tiårene har vært kulturrelativisme. Livredde for å bli ansett som rasister, imperialister arrogante, elitistiske eller «for vestlige», så vi bort fra (og støttet til og med noen ganger) barbari av alle typer. Sammen med dette kom en underlig ærbødighet for «tradisjonelle kulturer» – merkelig for mennesker som ser seg selv som fremoverskuende rasjonalister – i hvert fall hvis disse kulturene befant seg i den tredje verden.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse