Annonse
04:00 - 21. desember 2001

Om språket på spill og prinsesser på egne Behn

Annonse

an har lenge vært bekymret over det såkalte intimitetstyranniet mediene sies å lide under, skape og opprettholde. Eksempelvis uttrykte nylig kunsthistorikeren Tommy Sørbø på besøk hos Fredrik Skavlan åndssnobbens ubehag over synet av medierte emosjoner og pasjoner. Han snakket selvsagt om fjernsynssendingene fra prinsesse Märthas kunngjøring av sin nå formaliserte kjærlighet til Ari Behn. Mens Sørbø og sikkert mange med ham frykter at den siste forlovelsen på Slottet nører litt ekstra opp under intimitetstyranniet er jeg personlig vel så bekymret over at alliansen kan gi ytterligere næring til vittighetstyranniet.

Vittighetstyranniet er det kollektive presset som driver stadig flere journalister til å ta del i et utstrakt ordgjøgleri for å konstruere vittige overskrifter og punchlines. Det foregår helst etter følgende oppskrift: Man vrir og vender på en velkjent frase, et navn, en tittel eller et ordtak. Vriingen og vendingen resulterer i hvert fall i noe nytt. Da er det ikke så farlig om dette nye er meningsbærende, vesentlig eller interessant, om det tilfører eller reduserer, om det åpner eller lukker. Det er nå uansett artig.

La meg gi noen eksempler. En av høstens slagere på fronten er geniforklaringen av Morten Abel, for tiden Norges mest selgende plateartist, som «abel-aktig». En annen er ymse mer og mindre fantasifulle anvendelser av adjektivene «heftig og begeistret». Vinneren så langt må likevel være tanta i Akersgatas fremheving av Paul McCartney som «rosinen i konsertpølsa».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse