Annonse
04:00 - 21. desember 2001

Nabo til Hotel Cæsar

Annonse

Arne Hart er fysioterapeut, arbeider med hardt belastede rusklienter og har skrevet en bok om sitt arbeid. Fortellingen er lagt i munnen på Martin Walter, men jeg kan ikke forstå annet enn at han har ganske mange likhetstrekk med Hart selv. Boken er lettlest, den er holdt langt på vei i dialogform mellom de mange fargerike – for å bruke en klisjé – skikkelser vi møter. Dette er livet på Oslos hospitser sett gjennom et av dem, kalt Hospits Central. Formen er en slags realistisk diktning. Noen av navnene er ikke engang endret, og dette er i sannhet en fortelling fra virkeligheten, som det heter i ukebladene. Boken preges av en sjangerblanding som fungerer utmerket.

Hovedpersonene er ymse typer rundt hospitset, folk som ruser seg og samtidig med tidvis stor iver stiller opp i treningsgruppen til fysioterapeuten. Møter du en fotballspillende underlig gjeng i Frognerparken, kan det være noen av hovedpersonene fra denne boken.

De mange småfortellinger som boken består av har selvfølgelig politisk nedslag. Det foregår jo en kamp om å beskrive samfunnslivet: Hvordan ser Norge ut? Hvordan lever nordmennene? Er vi «verdens rikeste land» og hva innebærer i så fall det? Lenge har sosialdemokratiet – hvori opptatt de fleste partier – blitt enige om at «vi» har det godt, og at «vi» har mer å rutte med enn noen gang. «Vi» skal altså ikke klage. Men det er vel fremdeles mulig å vie litt tid og oppmerksomhet til de som ikke helt er med i dette «vi»’et til Stoltenberg og Bondevik. De som lever et annet liv, som kanskje gjør en by som Oslo mer mangfoldig, men primært mer trist og tragisk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse