Annonse
04:00 - 21. desember 2001

Kampen om de rikes nye språk

“I boken As the future catches you beskriver Harvard-professor Juan Enriquez et fremtidssamfunn med to klasser. Land som satser på vitenskap vil oppleve vekst, mens utviklingen i Den tredje verden fortsatt vil stagnere. “

Annonse

Juan Enriquez’ nye bok handler om kart: geografiske kart over land, digitale (hull)kart samt kartleggingen av menneskets gener. Til hvert av disse kartene hører forskjellige språk. Til den geografiske verden hører for eksempel spansk, engelsk, kinesisk og dansk. Den digitale verdens språk er en endeløs rekke av 0’er og 1-tall, mens genvitenskapens språk uttrykkes i rekker av bokstavene A, T, C og G.

De geografiske språk uttrykkes i bokstaver som stammer fra et alfabet. Det kan være det kinesiske alfabetet, eller det vi bruker i Vesten. Språket uttrykker erfaring og en mulighet til å gi tillært viten videre. Hulemaleriene ga for eksempel videre jaktteknikker til neste generasjon. De samfunn som best mestrer språket, vil også best kunne videreformidle viten og erfaring til neste generasjon. Det er en av grunnene til at de store muslimske samfunn blomstret omkring år 900 e. Kr. De viktigste byene var Baghdad i Irak og Cordoba i Spania. Sistnevnte hadde 17 offentlige biblioteker og i ett av disse fantes det hele 400 000 bøker. Viten, som kunne gis videre…

Det kinesiske alfabet er et tegnbasert skriftspråk som krever at man lærer opp til 10 000 forskjellige tegn. Det alfabetet vi bruker i Vesten er vesentlig enklere, idet det bare består av 26 bokstaver – selv om det norske riktignok har tre flere.Nåtidens dominerende språk er enda enklere. Det består kun av to (arabiske) tall – 0 og 1. Ved hjelp av dette overraskende enkle språket er vi i stand til å kommunisere selv ytterst komplisert viten i form av tekst, bilder og video. Det digitale språket er nåtidens språk, og de land som mestrer det blomstrer og opplever økonomisk vekst. Eksempler er ifølge Enriquez Finland, Taiwan og Singapore.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse