Annonse
04:00 - 07. desember 2001

Grethe Nestor:

“Grethe Nestors debutroman Kryp forteller oss ingenting om hvordan selvransakelse kan fri oss fra skjelettene i skapet, men viser oss derimot måter å møte dem ansikt til ansikt på. “

Annonse

Jeg synes beskrivelser av kutting i levende kjøtt er ekkelt. Nitide beskrivelser av mer eller mindre kirurgiske inngrep gjør meg uvel, småkvalm, jeg krymper meg, alt som er i nærheten av synlige blodårer; klokker, armbånd – må bort, vekk, det er som om noe kryper under huden på meg. Da jeg leste Grethe Nestors bok Kryp måtte jeg ta av meg klokka.

«Jeg hater menn som sover. Jeg hater at han ligger der i mørket og sover som om ingen ting har hendt, som om han ikke har sagt ting han ikke skulle si. Som får meg til å ligge våken og lure på hva han egentlig mente, selv om jeg sikkert burde vite at han ikke mener alt han sier, at han bare sier sånt fordi han er sint, og at det uansett er over for lenge siden.» Slik, gjenkjennelig, åpner boka. Det gjenkjennelig er gjennomgående, ubehagelig eller ikke. Selv om jeg ærlig skal innrømme at det er behagelig å finne gjenkjennelige elementer i litteraturen, at det er godt å føle at du ikke er ensom i verden, er det nettopp det ubehagelig ved Nestors bok som gjør den til noe utenom det vanlige.Kryp forteller Lises historie. I innskutte fortellinger får vi kjennskap til begivenheter som har ført henne fram til det stedet hun befinner seg på ved romanens begynnelse, når hun våkner opp av et sår på leggen hun ikke klarer å la være å klø på. Like lite som hun klarer å la være å klø og klø opp igjen det fysiske såret, klarer hun å holde seg unna og gjenåpne mentale sår i hukommelsen. «Jeg klarer ikke la være. Jeg legger hånda mot såret og klør forsiktig med peke- og langfingeren i firkant rett utenfor. Litt hardere. Det gir en viss tilfredsstillelse.» Dess mer såret klør, dess lenger inn under sin egen fysiske hud hovedpersonen kommer, dess nærmere henne kommer også leseren. Lise våkner opp i en situasjon hun ikke er helt klar over hvordan hun er havnet i, i en leilighet der alt inventar er plukket ut av samboeren – «jeg ser meg rundt i stua, alt her er som Anders vil ha det. Vi har kjøpt de fleste møblene sammen, men det er han som har valgt ut det meste, bortsett fra stuebordet, som jeg insisterte på at vi skulle ha, selv om jeg ikke likte det så godt jeg heller.». Det kan minne om Et dukkehjem, og i likhet med Nora verken er eller vil Lise være noens lerkefugl. Romanen beskriver likevel situasjoner opp gjennom Lises liv der hun sliter med roller, båser folk har plassert henne i, og som hun har latt seg føre inn i, situasjoner som har ført til at hun undrer på om hun har gitt slipp på sin egen identitet for å tekkes andre, eller i alle fall hvorfor hun har latt seg fange, hvorfor det har blitt slik.

Før hun kan få klarhet i sine egne tanker, finne sin egen vilje i den situasjonen hun nå befinner seg i, renske og rense opp i livet sitt, må Lise samtidig gjøre rent rundt seg, noe hun har gjort ved flere anledninger når det har vært brudd på gang. Da vasker hun gjerne badet. Med q-tips! Gjennom hele romanen prøver Lise å få klarhet i ting – klarhet i sine egne tanker, klarhet i hva det er som har ført henne inn i den rollen og situasjonen hun befinner seg i, og ikke minst klarhet i hva det egentlig var kjæresten mente. Men hun tør aldri å gjøre de tingene hun drømmer om, som å «sette neglene i ryggen hans, bore dem inn rett under hårfestet i nakken og dra til alt jeg kan, flerre opp flere lag med hud og muskler og blod, helt ned til rumpa, jeg ser for meg lange striper med hud og kjøtt som krøller seg nedover ryggen hans og lager dype og evige arr som han aldri kan skjule. Da hadde han nok reagert. Da kunne han ikke bare snu ryggen til og fortsette å sove som om ingenting har hendt. Da hadde han vært nødt til å våkne ordentlig og sette seg opp og skrike og roper eller bli forbanna.»

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse