Annonse
04:00 - 21. desember 2001

Fortellinger for vår tids barn

Annonse

eser Kjetil Lismoens tanker rundt filmene Ringenes Herre og Harry Potter (Morgenbladet 23/11, 7/12 og 14/12). Interessant nok, men det er vanskelig å ta ham helt på alvor. Harry Potter er, ifølge Lismoen, en type lett, men fantasifull fabel som «vår tids barn» sluker, sammen med middelmådig og trashy barne-TV. Som en motsetning fremhever han Ringenes Herre som en skjellsettende opplevelse, en mørk fabel. Så langt er det ikke vanskelig å følge ham, men kritikken av «vår tids barn» virker urimelig. Han synes å ha krav til dem som han selv ikke har innfridd, ei heller i voksen alder. For bøkene til Tolkien har han aldri brydd seg om, ja, han har rett og slett opplevd de intrikate lagene av verdener og språk som litt irriterende pedantisk. Filmen derimot, den digger han. Den voksne Kjetil Lismoen? Eller barnet Kjetil Lismoen? Det er forvirrende når han både ønsker at barn skal oppleve disse mørkere, mer skjellsettende historiene (som Ringenes Herre) og samtidig er overrasket over at den har fått 11-års grense. Burde «vår tids barn» lese bøkene (som han selv ikke orket/gadd) eller burde de se filmen, som egentlig burde vært for voksne?

Men det som irriterer meg mest i artikkelen hans er først og fremst denne måten å slenge rundt seg med karakteristikker av «vår tids barn» på. Jeg synes at «vår tids barn» har fått flere lette og middelmådige historier å forholde seg til, men samtidig har de fått så mange flere av en annen type. Min egen barndom er ikke helt nær, men jeg husker i hvert fall såpass at den ikke var preget av de store, skjellsettende historiene (vi snakker da fiksjon). Det skyldes selvfølgelig en kulturell bakgrunn som ikke presenterte meg for disse historiene, selv om noe av nysgjerrigheten kunne stilles på Deichmann. Kanskje det er derfor jeg synes det er fantastisk med alt barn kan få tilgang til i dag. Og jeg syns til og med at mye av populærkulturen ikke er så tanketom og blottet for problemstillinger rundt godt og ondt for eksempel, som (kanskje) Lismoen mener.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse