Annonse
04:00 - 21. desember 2001

En forspilt sjanse

“80-tallet var preget av overdådighet, humor og livsbegjær. Lite av dette kommer frem i denne artikkelsamlingen som ikke helt evner å gripe leseren. “

Annonse

Det har seg slik at alle har et forhold til 80-tallet. Alle mener noe om denne tidsperioden. Noen blir blanke i blikket av nostalgi, mens andre brekker seg. Jeg mistenker den siste gruppen for å lide av alvorlig fornektelse. Fornektelse plager imidlertid ikke denne anmelderen, som tilbrakte store deler av 80-tallet i schizofren skytteltrafikk mellom Flekkefjord og London som en mislykket Siouxie Sioux-kloning ikledd de påbudte sorte nettingstrømper, fotsidt sort skjørt, sort frakk, knokkelhalsbånd i plast, nettinghansker og altfor mye knallgrønn øyenskygge.

I dag, i 2001, tilhører jeg den delen av befolkningen som ser på Falcon Crest hver kveld nå som NRK2 viser serien i reprise (Richard Channing er fremdeles langt mer sexy enn Chase Gioberti, hans sønn Cole er en myk dust, og Melissa fortjener en mye kulere mann). Før Falcon Crest viet jeg min tid til reprisene av Miami Vice på TV3 på grunn av seriens estetiske verdier (helt sant). Sagt med andre ord: Jeg har et lidenskapelig forhold til populærkultur og konsumerer 80-talls kultur selv i 2001. Og jeg er stolt av det.

Dermed er det kanskje ikke rart at jeg fikk ilinger i maven da jeg leste om utgivelsen av 80-tallet. Historien om et misforstått tiår, og nærmest ville ty til håndgemeng i Morgenbladets lokaler for å få lov til å anmelde den. Det var med skrekkblandet fryd jeg åpnet og fortærte boken. Plastarmbåndene raslet og Blondie duret i bakgrunnen. Her fristet gode, solide, profilerte skribenter og ikke minst et emne som er en gullgruve. Desto større ble skuffelsen.For å forstå meningen med boken, må følgende fakta på bordet: 80-talls-«dyrkelsen» har foregått i en del år nå. Aftenposten, VG og Dagbladet hadde i varierende grad allerede på midten av 90-tallet en rekke artikler om dette omtalte tiåret. De fleste internasjonale trendblekker har alle skrevet flere artikler og hatt sidevis med fashion-spreads med 80-tallet som inspirasjon. Et glimrende eksempel er Sølve Sundsbøs fotoserie i 20-års jubileumsnummeret til The Face, der både airbrush-teknikk og farger er som hentet direkte fra tidlig 80-tall. Et annet eksempel er coveret til den tidligere genierklærte hardcore-pornostjernen, nå streit-og-mislykket-skuespiller-og-sangerinne Traci Lords’ soloalbum, som kom ut i 1996.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse