Annonse
04:00 - 21. desember 2001

Bin Laden, løgn og videotape

“Den mye omtalte videoen der Osama Bin Laden snakker om terrorangrepet gir ingen klare svar. Den fungerer likevel som et mesterlig utført propagandastykke som avdekker Al Qaida-lederens forskrudde forestillingsverden. “

Annonse

Det nye årtusenets fremste samfunnsfiende Osama Bin Laden, som til de grader har definert sitt forhold til omverdenen gjennom videoopptak, er nå selv blitt offer for et opptak av diffust opphav og diskutabel sannhetsverdi. Den aktuelle videokassetten skal ha blitt funnet i nærheten av et hotell i Jalalabad, i ruinene av en bygning der arabiske medlemmer av Al Qaida oppholdt seg før den amerikanske bombingen startet. Ifølge Pentagon fikk amerikanerne kassetten overlevert av Muhajedin-kommandanten Hazrat Ali, som inntok Jalalabad etter at Taliban og Al Qaida hadde flyktet fra byen.Det er naturligvis all grunn til å være skeptisk når vi får tilgang til et videoopptak som Pentagon for en gangs skyld mener vi bør se. En rekke spørsmål tvinger seg frem: Var Bin Laden klar over at han ble filmet? Og i så fall: Var kassetten et ledd i hans sedvanlige kommunikasjon med omverdenen?

Eller var hele opptaket en fiksjon, iscenesatt av CIA, med en Bin Laden-lookalike i hovedrollen, slik enkelte arabiske kommentatorer har hevdet?

De britiske avisene The Guardian og The Observer melder at den mest hardnakkede teorien som i skrivende stund hersker blant såkalte etterretningseksperter er at opptaket er ekte, men at det er resultat av en hemmelig CIA-operasjon, som er orkestrert i samarbeid med saudiarabisk etterretningstjeneste. Med andre ord: Noen har fått noen til å oppsøke Bin Laden, muligens med et hemmelig videokamera. Den personen som opptrer sammen med Bin Laden i opptaket er ifølge Pentagon Ali Saeed al-Ghamdi, en lærer ved et teologiseminar i Mekka. Han er også blitt gjenkjent i Saudi Arabia, der han ifølge The Guardian går for å være en marginal skikkelse i det teologiske miljøet. På nittitallet skal han ifølge saudiarabiske kilder ha holdt flammende antiamerikanske taler i obskure moskeer langs landeveien mellom havnebyen Jedda og Mekka. Arabiske kilder som The Observer har vært i kontakt med mener al-Ghamdi lenge har fungert som en kontaktperson for både pakistansk og saudiarabisk etterretning, angivelig fordi han lenge har vært involvert i finansieringen av Al Qaida-nettverket. Han går for å være en perifer skikkelse som lenge har vært frustrert over sin underordnede rolle, både i Mekkas teologiske miljø og i Bin Ladens nettverk, og har kanskje derfor fremstått for amerikanerne som en mulig kandidat til en judasrolle. Hva Bin Laden faktisk sier i opptaket er ikke så utvetydig og klart som Pentagon vil ha det til. Selve opptakskvaliteten er ekstremt dårlig, muligens fordi kamera var plassert i skjul (eksperter har sammenliknet opptakets spesielle kvalitet med de skjulte opptakene FBI har utført i forbindelse med avlytting av mafiaen i USA). Den amerikanske oversettelsen bør også tas med en klype salt, fordi lyden mildt sagt er elendig, og flere av Bin Ladens utsagn kan tolkes på flere måter. At han åpenbart kjenner til terrorangrepet og hyller det, betyr ikke nødvendigvis at han har deltatt aktivt i det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse