Annonse
04:00 - 07. desember 2001

AllyMcBealifiseringen av Oslo

Annonse

Kjernefamilien har dårlige kår i Oslo. Det samme har den politiske revolusjonen. Nylig kunne Statistisk Sentralbyrå melde at bak døren til 60 prosent av husholdningene i Oslo bor det bare én voksen. Oslo er en magnet for unge folk over hele landet. I aldersgruppen 18-30 har byen en nettoinnflytting på rundt 5000 hvert år. Særlig mange unge damer finner veien til Oslo for å finne, ikke en, men mange partnere. Forskningsleder Lars Østbye ved SSB hevder at denne trenden er selvforsterkende. Innbyggernes livssyklus blir mer og mer ensrettet. Med en gang damene slår kloa i et bytte, trekker de ut til forstedene i Oslo og Akershus, og med engang byttet er fortært flytter de tilbake. Rett skal være rett. De mange unge damene gjør at det også er et voksende boligmarked i Indre by for siklende skilte menn i femti-årene. De har også økonomi til å etablere seg rett ved de utallige vannhullene.

Parallelt med denne trenden foregår det en oppløsning av den politiske tilhørigheten. Ingen unge vil være med i politiske partier. De unge som stemmer bruker elle melle-metoden og enhver gruppetilhørighet er midlertidig og interessebasert. Fraværet av et politisk prosjekt gjør at all energi brukes på sivile mål og ingen har følelse av at deres arbeid betyr noe for noen andre enn dem selv. Spør du ungdomspolitikerne om hvorfor de driver med det de gjør, så svarer de med troskyldige øyne: Hvorfor ikke? Spør du dem om de skal drive med politikk resten av livet, gapskratter de og sier «errugærn!». Den eneste som er opptatt av politikk i Norge i dag er Trond «Tin-Tin» Giske. For han skal bli statsminister og landsfader.

Det er en sammenheng mellom oppløsningen av kjernefamilien og fraværet av det store politiske prosjektet. Dag Solstad sa at nordmannen aldri har vært så lykkelig som på 50-tallet. Hver dag man gikk på arbeid var det i visshet om at man var med å bygge landet. I nasjonalstatens glansperiode var ikke ekteskap og familie bare et privat anliggende. Ved å inngå ekteskapspakt trådde man inn i rollen som Ola og Kari. Nasjonalstatens minste kjernetropper. Kjernefamilien var en del av nasjonsbyggingen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse